16 de gener del 2010

La Constitució Feixista Espanyola


Sorpresa? No. La veritat és que descobrir que al Parlament Europeu hi ha una còpia de la Constitució espanyola amb els símbols del feixisme nacionalcatòlic no m’ha causat cap sorpresa. Sorpresa no, indignació sí.

No sorprèn perquè caldria recordar que la primera impressió que es va fer de la Constitució espanyola va ser la que s’exhibeix de manera desacomplexada a la seu parlamentària d’Europa, una Constitució plegada de la simbologia del règim totalitari que va assassinar al President Companys. Sembla que aquest fet era desconegut per la vice-presidenta del “Gobierno de España” que ha negat que existís una Constitució vestida amb l’àliga de “San Juan” i el lema “una, grande y libre”.

Aquest fet no deixa de demostrar que la pretesa transició espanyola de la que tant farden més enllà de l’Ebre, no va deixar de ser una trista i humiliant transacció.
Al Regne d’Espanya no hi va haver un canvi de règim, al Regne d’Espanya el que hi va haver va ser un repintat de les parets fundadores “del movimineto”. I punt.
Espanya va fer una transacció d’institucions, de noms i un gran esforç per maquillar tot el que va poder. Ara bé, no va passar d’aquí, perquè sinó seria impossible que com a element característic de l’estat –democràtic?-, el Congrés dels Diputats hagués escollit la Constitució amb la simbologia feixista a tota portada.

El fet de confondre transició amb transacció porta a Espanya a viure en una realitat virtual. Espanya desprès de més de 30 anys encara no s’ha acceptat a ella mateixa, ni tal com és ara ni com era abans. Per Espanya no és estrany sentir quan es comparen les dictadures feixistes d’arreu del món “bueno pero en España no fue tanto”. És lamentabe que els ciutadans s'indignin per els assassinats de les dictadures d'Alemanya o Xile, i en canvi visquin tan tranquils amb els assassiants orquestats per la dictadura espanyola. La indocumentació i ignorància de la societat és alta, fet que condueix a afirmar o fer absolutes barbaritats, com per exemple enviar al Parlament Europeu una còpia d’una Constitució amb els símbols d’un dels règims més mortífers de la història.

Espanya a diferència d’altres països que van patir el feixisme no ha fet repàs de la seva història, ja que un fet com aquest a Alemanya o a Itàlia seria absolutament impossible. No han estat eurodiputats espanyols els que han denunciat la presència de la Constitució feixista al Parlament Europeu, sinó que ha hagut de ser el diputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, qui ha presentat una queixa formal al President del Parlament per demanar explicacions per l’exhibició d’aquest insult.

Espanya una vegada més es fa indigne del terme “democràcia”, Espanya una vegada més avala el seu passat i humilia als milers i milers de víctimes del feixisme.

2 comentaris:

Eduard ha dit...

La còpia aquesta, on la tenen, en un racó d'un Museu? Com és possible que cap dels eurodiputats anteriors se n'hagués adonat? Perquè em sembla que, si ho haguessin vist, ho haurien dit. No tots els eurodiputats que hem tingut fins ara eren fatxes, no?
En tot cas, el fet em sembla més aviat una anècdota, com quan fa pocs anys en una competició esportiva australiana va sonar, com a himne espanyol, el republicà.

Pere Sàbat ha dit...

Eduard,

La còpia aquesta la tenen a l'exposició permananet del Parlament Europeu com a element característic de l'estat espanyol, i va ser enviada al 1998 per el President del Congrés espanyol, Frederico Trillo.

I els eurodiputats doncs no se'n han adonat fins que el Junqueras ho va veure i ho va denunciar.

I home, no comparis que un trompetista s'equivoqués al tocar l'himne republicà en comptes del franquista, perdò, constitucional (és que com que tenen la mateixa música a vegades els confonc), amb la presència d'una constitució espanyola amb tota la simbologia feixista.
La interpretació de l'himne va ser empés per una entitat privada (Federació Tenis Austràlia) la presència de la constitució feixista és responsabiltat de les institucions espanyoles. Hi ha una gran, grandiosa, diferència.