4 de febrer del 2010

Cicle de Xerrades: La Seguretat a Catalunya


En motiu del dia del soldat català que es commemora cada any el 26 de gener, les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) organitzaran al llarg dels mesos de febrer i de març un cicle d’actes d’alt nivell compost de tres conferències i un debat, en el qual es tractarà el passat, el present i el futur de la seguretat nacional catalana. Totes elles es faran els dijous a les 20:00 h a l’Escorxador de Vilafranca i comptarà amb la presència de sis especialistes en diversos àmbits.

La primera xerrada, que tindrà lloc el 4 de febrer, vol ser un homenatge als soldats catalans que lluitaren a la guerra d’Espanya de 1936-1939. Els historiadors David Íñiguez i Francesc X. Hernàndez relataran la creació i les accions de la Columna Macià-Companys, creada pels voluntaris catalans per lluitar contra el feixisme i posar-se al costat de la democràcia i de la Generalitat de Catalunya. Ambdós són coautors del llibre homònim publicat l’any passat per la Fundació Josep Irla.

La segona, prevista per l’11 de febrer, analitzarà el cos dels Mossos d’Esquadra, els garants de la seguretat catalana avui en dia. No en va l’estatut actual (pendent encara dels tribunals espanyols) els atorga la plena competència en les matèries de seguretat ciutadana, ordre públic, policia administrativa, policia judicial, investigació criminal i protecció del medi ambient, àmbits en els quals ha assolit ja un grau d’especialització professional igual a qualsevol altra policia estatal europea. Aquesta conferència anirà a càrrec de Miquel Sellarès, el qual va ser director de Seguretat de la Generalitat i principal artífex de la creació del nou cos de Mossos d’Esquadra l’any 1983. L’any passat va escriure el llibre Un pas endavant en què relata les penes i glòries de la refundació del cos. Amb ell esbossarem els principals reptes que ha d’encarar la nostra policia ara que ja s’ha desplegat a tot Catalunya. Actualment presideix el Centre d’Estudis Estratègics de Catalunya (CEEC).

Pel 25 de febrer les JERC volen fer un debat obert sobre la necessitat dels estats sobirans de tenir o no unes forces armades pròpies. Miquel Escudé i Jaume Fernández miraran de respondre a la pregunta Haurem de tenir exèrcit propi? i posteriorment s’acceptaran les intervencions del públic assistent. Escudé és el president de la sectorial de Defensa i Seguretat d’ERC. Pel que fa a Fernández és historiador i també membre del CEEC.

Per últim, el dijous 11 de març, tindrà lloc l’última conferència titulada Sobirania, Seguretat i Defensa, en la qual l’especialista en defensa i forces armades Pol Molas explicarà com caldria actuar abans i després de la futura independència per tal de dotar-nos de les eines necessàries en aquests camps i encarar la seguretat nacional per les demandes del segle XXI. Molas és un col·laborador assidu del CEEC.

La diada del soldat català es va crear els anys setanta per celebrar la victòria el 1641 de les tropes catalanes sobre els exèrcits espanyols de Felip IV a la Batalla de Montjuïc, durant la Guerra dels Segadors (1640-1652), un dels diversos conflictes de la Guerra dels Trenta Anys a Europa. Durant aquella guerra, que a voltes tingué l’esperit d’una autèntica revolució social, Catalunya va utilitzar la seva sobirania com a estat independent per desentronitzar el rei espanyol i coronar com a rei el seu enemic francès. Posteriorment esdevindria una república fins que les batalles i la pesta delmaren el país i calgué acceptar de nou els Habsburg. Fou llavors quan Espanya i França van pactar la pau entre elles en el famós Tractat dels Pirineus de 1659, i mutilaren Catalunya en dues parts, quedant la Catalunya Nord en mans gal·les.

2 comentaris:

Eduard ha dit...

En la conferència/debat sobre la necessitat que un país tingui exèrcit, espero que els ponents ofereixin punts de vista diferents i argumentats d'un tema que és força sensible. Hi trobo a faltar també algun nom de pes tipus Arcadi Oliveres.

Pere Sàbat ha dit...

Eudard,

Evidentment el debat serà entre dues posicions diferents, no entre una visió defensada per dues persones.

I sobre l'Arcadi Oliveres, la veritat és que vam pensar en ell però no van poder coincidir agendes...