23 d’agost del 2008

The chosen one: Joe Biden


Ahir a altes hores de la nit la campanya de Barack Obama va anunciar qui serà l’acompanyant del senador d’Ilinois de cara les presidencials de novembre.

L’elegit al final ha estat el també senador de Delaware Joe Biden. Diversos analistes han remarcat els punts positius d’aquesta tria, diuen que el senador aportarà experiència en relacions internacionals a la campanya d’Obama, punt on el candidat flaqueja greument. Els analistes també argumenten que Biden ajudarà Obama a aconseguir cert suport dels votants demòcrates que encara no accepten del tot al candidat, sobretot aquells que van apostar per Hillary Clinton en les primàries. Biden a més també aporta experiència, sobretot perquè fa 35 anys que és al Senat, a més de conèixer els passadissos de Washignton com la seva mà i al fet que és un brillant orador.

Aquest són els punt més aviat positius, però també n’hi ha de negatius. Biden va votar a favor de la Guerra de l’Iraq, a més de mostrar-se a favor d’un increment de tropes al país aràbic. Cal recordar que el suport a la Guerra de l’Iraq va ser un dels motius de la derrota de Hillary en les primàries i per tant és un factor que no agrada massa a les bases del partit. En aquest sentit segurament hagués estat més assenyat escollir un demòcrata també contrari a la Guerra i així poder seguir estomacant la política errònia de Bush.

Biden a més, no aporta cap plus en referència a un estat clau en el recompte de vots electorals, ja que és de Delaware, un estat amb ADN demòcrata i amb poc pes, per tant en la lluita dels estats impresindibles per el novembre la candidatura demòcrata ha perdut una oportunitat clau per assegurar-se un d’aquests estats. Aquest punt és vital, i és per això que un dels altres posibles candidats era Tim Kaine govenador de Virgínia, un estat que serà clau al 4 de Novembre.

El nomenament del de Delaware a més podria enfosquir un dels lemes de la campanya d’Obama, el canvi. És cert que aporta experiència però també aporta el mal crònic dels apalancats de Washignton, uns apalancats que poc tenen a veure amb la realitat del país. Biden haurà de treballar per poder treure’s l’etiqueta d’elitista i fer-se pròxim als ciutadans, si no és així, Obama potser haurà gunayat un bon vice-president però un mal acompanyant de campanya. Si la campanya volia experiència podia escollir un governador que als ulls del votant normal tindria més carcassa executiva ja que ha estat al davant d’una administració i no un (altre) senador.

Sincerament, jo no hagués escollit el senador Biden com a vice-president, i no ho hagués fet perquè considero que els punts negatius són més que els positius, i que per tant l’elecció no surt a compte. La realitat també és que tampoc sé a qui hauria escollit, tot i així crec que hi havia opcions millors. El nomenament de Biden el veig més com a intent de fer callar boques en matèria d’exteriors i de seguretat nacional que no pas en la seva aportació per poder guanyar les eleccions.

Ara només cal esperar com reaccionen els americans i observar els moviments en les enquestes, enquestes que per primer cop no són favorables a Obama. Obama ja ha gastat una de les cartes que li quedaven per tirar abans de l’inici de la campanya, ara només li queda la Convenció Nacional que comença dilluns per poder aconseguir un avantatge suficient sobre McCain.

El final de la partida cada cop és més aprop i les decisions que es prenen poden acostar o allunyar de la glòria la campanya d’Obama. Esperem que l’elecció de Biden sigui per arribar-hi.

2 comentaris:

Andrew ha dit...

M'agrada l'elecció de l'Obama perquè considero que ara té més oportunitats de perdre.
No hi ha sincronització (ara que està de moda la paraula als Jocs) ja que l'Obama representa, en teoria, un canvi profund a USA mentre que Biden és una persona més tradicional, amb una dilatada experiència i edat i no conjuga amb els aires del canvi que promou l'afroamericà.

Sembla que a pesar dels afers del McCain (no sap dir les propietats que té i que ha d'apuntar-se les coses a un paper per la poca memòria que té ja l'home), l'Obama en comptes d'agafar avantatge, en va perdent fins al punt que ara mateix hi ha un empat tècnic i fins tot, alguns diuen que una petita avantatge de l'heroi de guerra nordamericà.

Pere Sàbat ha dit...

Andreu,

Primer de tot, com han nat les vacances? Espero que bé.

Sobre el post, Obama té moltes possibilitats de guanyar, tot i que ha de jugar millor les seves cartes.
És cert que Biden i Obama representen perfils diferents, però, presisament per això l'hs escollit.

I sobre McCain, home si pot acabar la campanya ja serà molt. Tot i que fora conyes, la veritat és que està sent més combatiu del que es podia esperar, tot i aixi la campanya és molt llarga i ja veurem com acaba tot.

Bé salut i ben tornat al bloc!