19 de febrer del 2009

Euskadi a la cruïlla de la campanya


La campanya electoral a Euskadi porta una setmana justa en acció i es confirma que la tranquil·litat és la nota predominant per aquells que esperen poder governar, i/o guanyar, les eleccions de l’1 de març. PNV i PSE-EE estan desenvolupant una campanya de perfil baix, basada en proclames suaus de més autogovern i en erigir-se com als millors gestors en temps de crisi.

El PNV ha amagat tota referència a la consulta popular per l’autodeterminació que, tot i figurar en el programa, brilla per la seva absència en tots els actes electorals. La raó és molt senzilla, i obeeix a necessitats electorals. Un partit el que mai pot fer és presentar-se en unes eleccions amb la proposta estrella fracassada, i la consulta ha estat un autèntic fracàs. Qui si que fa ús de la consulta en campanya és Eusko Alkartasuna, un partit que necessita mobilitzar l’electorat independentista basc per poder assegurar-se un bon resultat, a més, l’electorat del PNV és molt transversal nacionalment, ja que s’hi pot trobar des d’un autonomista com Josu Jon Imaz a un independentista com Joseba Egibar, en canvi l’electorat de EA és netament independentista i per tant més procliu a mobilitzar-se a partir de la consulta i al desig de ser independents.

La campanya electoral es troba lluny de la del 2005 i més encara de la del 2001, quan es van enfrontar dos blocs perfectament definits i on la possibilitat de què els nacional-constitucionalistes (PP i PSOE) arribessin al poder de Gasteiz era una opció real, fet que va provocar una mobilització record dels basquistes que va impedir un pacte espanyolista.

Patxi López no para de repetir que ell està a favor d’incrementar l’autogovern del País Basc, alhora que tampoc es cansa de repetir que no vol pactar amb el PP. Tot i així el candidat socialista fa pinça amb el PP per presentar un Ibarretxe radical i allunyat dels problemes de la societat i allunyar-lo de l’Ibarretxe de la gestió, una imatge que el PNV està repartint a tot arreu on pot.
Per la seva part, tant PNV com EA avisen sobre un possible pacte espanyolista a tres bandes entre el PSE-EE, el PP i la UPyD de Rosa Díaz, repetint una estratègia que va donar bons resultats el 2005 i sobretot al 2001. El PP però, intenta retenir el vot més espanyolista atiant la qüestió lingüística per frenar la fugida de vots cap a UPyD, a més que intenta colar la possibilitat de què el PSE-EE i el PNV formin una gran coalició com al 1986, per intentar esgarrapar el vot espanyolista dels socialistes.

Per últim, durant aquesta setmana també es pot observar que tant EA com Aralar intenten posar mà a la bossa de vots de Batasuna amb programes assumibles, menys la condemna de la violència, per l’esquerra abertzale en un intent, ja es veurà si amb èxit de permetre que les tesis independentistes es mantinguin al Parlament.

En resum, la campanya basca avança amb proclames en contra d’algun possible pacte més que no pas amb cap gran projecte pel país. Si se suma aquest fet a la crisi que afecta actualment el conjunt d’Occident, es reforça més encara la idea d’una campanya basada en gestió més que no pas aquella estructurada en projectes a llarg termini.

La solució de tot plegat, el pròxim diumenge 1 de març.

2 comentaris:

Andrew ha dit...

El PSE està fent una bona estratègia mantenint els seus electors i guanyant la part autonomista del PNV.
Mentrestant, Basagoiti en un intent a la desesperada per mantenir els votants de María San Gil ha basat la campanya en la por al pacte PNV-PSE i en la discriminació del castellà a Euskadi.
Dues setmanes són poc per tal que molts oblidin el via crucis de María San Gil dins del partit.

En canvi, els nacionalistes estan perdent terreny en aquesta campanya.
El PSE serà la clau de govern a Euskadi.
Si les enquestes no fallen, hi hauran dues opcions pel futur a Euskadi.
La via socio-peneuvista o la via constitucionalista.
El simple fet d'acabar amb el tripartit ja seria un èxit a Euskadi. A veure, si dins de 2 anys també pot succeir a Catalunya...

Andrew ha dit...

Per cert, la propera setmana et passaré un article parlant sobre l'última setmana de campanya a Galícia.