8 d’agost del 2008

Finançament privat


Ahir el Conseller d’Obres Públiques del Govern, va anunciar que per fer possible l’acabament de la Línia 9 La Generalitat havia recorregut a fons privats per poder finançar-la, ja que les arques públiques estan en una situació molt precària.

La veritat és que aquesta és una notícia realment trista, però és una notícia que recolza la gran demanda de la població de què Catalunya per poder garantir un estat del benestar digne necessita un nou finançament, i aquí no valen demagògies barates com les que professa la Junta de Extremadura dient que ells es gasten els diners en educació i Catalunya en llengua, seleccions i televisions. No, aquí del que estem parlant és que a Catalunya no hi ha suficients recursos per aplicar la Llei de dependència o qualsevol pla de serveis socials o per millorar el sistema educatiu o per ampliar la plantilla de metges als hospitals o com dèiem, que s’ha de recorre al finançament privat per tal d’acabar una obra pública.

És divertit, per dir-ho d’alguna manera, que un govern en el qual hi ha les forces d’esquerres del nostre país s’hagi vist obligat a buscar finançament privat per acabar la Línia 9. Aquest fet segur que farà saltar d’alegria els amics liberals i conservadors fervorosos defensors de què el Govern intervingui el més mínim, doncs bé la broma del fiançament privat, tal com va dir el conseller, serà que l’obra sortirà molt més cara per les butxaques catalanes ja que amb els interessos i les adjudicacions, el preu s'inflarà.

Aquest és doncs un fet que es podria tornar a repetir en un futur no gaire llunyà si La Generalitat no obté un fiançament just, o més ben dit, si La Generalitat no obté un finançament que li permeti portar a terme les accions que consideri oportunes, fet que repeteixo, seria negatiu per a tots, ja que es podrien reproduir circumstàncies com la dels Autopistes, fet que encara paguem avui.
Algú s’ha preguntat perquè paguem autopistes? Doncs perquè no les va fer l’estat sinó una empresa, una empresa a qui encara avui estem pagant aquell esforç.
I perquè ho va fer una empresa? Doncs perquè a Catalunya hi havia un règim repressor que volia aniquilar de dalt a baix el nostre país i per tant no hi invertia.
Salvant les diferències i la distància, en aquests moments estem igual. Hi ha un Gobierno de España que fa exactament el mateix que aquell, nega el que per justícia li pertoca a Catalunya, i com a conseqüència li produeix un ofec que pot derivar en mort.

El fiançament té moltes cares i moltes conseqüències, i una d’elles és que condemna al Govern a recorre al finançament privat i hipoteca als catalans a rascar-se encara més la butxaca.

Catalunya no s’ho pot permetre, i els catalans tampoc. La solució és clara. Només falta valentia per fer-la realitat.