26 d’agost del 2008

Moviment amb Copyright


La política americana té la particular característica d’incidir i condicionar la manera de veure i entendre diversos temes a diferents països. Durant la revolució conservadora dels 70 i 80, el Partit Republicà (GOP) va ser l’ideòleg de gran part dels partits conservadors d’europa. Actualment, però, la revolució conservadora ha anat consumint els seus dies i ja s’entreveu el seu final, ara la qüestió és veure si apareix un nou moviment progressista que prengui el relleu a dècades d’iniciativa conservadora.

L’aparició de Barack Obama a l’escena política nacional a partir del 2004 i sobretot des de què va guanyar el Caucus d’Iowa pot esdevenir l’inici d’aquest nou moviment progressista, progressista entès a l’americana que quedi clar. Que som en un context, d’ inici de moviment, es pot apreciar per la manera de com diversos partits conservadors han incorporat propostes d’ADN progressista com per exemple els Troies amb la conservació del Medi Ambient, però sobretot per la voluntat d’aquests partits a assemblar-se i a aplicar mesures o intentar fer creure que s’és una reencarnació del líder del moviment. És evident que els partits progressistes europeus abracen de ple aquest mirall que volen que sigui per ells els demòcrates de Barack Obama.

El problema de tot plegat és quan els conservadors que intenten copiar l’estil del moviment, i llavors el desvirtuen i el transformen en una cosa que no és.

Avui en un diari català es fa referència al videoblog del personatge que segons els lectors d’aquest bloc ha estat un dels impulsors d’un dels pactes més ruïnosos per Catalunya, àlies Mas, en què s’autoproclamava a l’estil Colom “el descobridor català de Barack Obama”, ja que ell va ser en la Convenció de Boston del 2004. Bé, no comentaré aquest estirabot narcisista del líder regionalista, el que sí comentaré és el comentari de Mas sobre el discurs d’Obama.

Mas ha assegurat que ell comparteix el discurs d’Obama quan afirma que vol superar la divisió entre dretes i esquerres i avançar en la unitat. Mas primer de tot hauria de poder ubicar el discurs d’Obama i el sistema americà i mirar si es pot transportar a nivel català i al de Mas en particular.

Obama fa el discurs de la unitat perquè és l’única manera de què pot gunayar, ja que només amb la unitat podrà fondre les grans reticències que la seva figura presenta a gran parts de la població. Aquest seria el nivell general, però el particular és demolidor. Obama ha treballat per la unitat des de fa anys, en canvi Mas no pot pas dir el mateix. Per tant en primer lloc Mas s’equivoca a l’intentar assumir un discurs que no pot. I en segon lloc Mas demostra una vegada més que les dretes o centre-dretes tenen un acomplexament davant el discurs d’esquerres que fa tremolar. Mas aposta per intentar suprimir la diferenciació entre dretes i esquerres perquè té adherit aquest sentiment d’inferioritat, aquest sentiment de ser concient de fer algo malament, de no ser prou bo, i al no poder justificar-se, es refugia en l’intent d’eliminar la diferencia.

Les dretes i les esquerres existeixen, i intentar dissimular aquest fet només demostra un gran sentit d’inferioritat. Mas si vol aprofitar de veritat el discurs d’Obama, millor que aposti per explotar (o intentar) portar la il.lusió i l’esperança que el candidat demòcrata ha aconseguit donar als americans.

3 comentaris:

Andrew ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Andrew ha dit...

1- És veritat tant els conservadors com l'esquerra reaccionària estan arribant a la seva fi.
Els conservadors donaran pas als ara anomenats liberal-conservadors. Conservadors en la moral i liberal en l'economia i l'aspecte social.

2- Un O pel Mas a Política Comparada.

3- El Mas no vol eliminar diferències entre dreta i esquerra. L'únic que l'interessa és acabar amb el tripartit (i ben fet que fa).

4. Aquesta comparació del Mas amb l'Obama fa tremolar. És una ximpleria que s'ha tret de la màniga perquè està desesperat per ser president quan i com sigui i de la manera que sigui.

Últimament els teus posts m'estan resultant molt interessants.
El que m'estranya és que l'Àlex no estigui participant als posts ianquis...

PD: he esborrat el primer comentari perquè m'havia equivocat.

Pere Sàbat ha dit...

Andreu,

1-Sobre el no perfil dels conservadors, la veritat encara no veiga pas el pas que dius.

2 i 4- Totalment d'acord

3- Sobre les intencions del Mas cap dubte, sobre l'eliminació del govern d'esntesa no hi estc d'acord. To depen del que vingués després i no tinc garie clar que fos millor.

Gràcies per la consideració als post del període vacacional.

PD: L'Àlex en aquests moment deu està trevessant l'oceà per arribar a la terra on d'aquí poc un afro-americà serà nomenat President.