11 de desembre del 2009

13-D: VOTA!


Diumenge s’ha de votar. Diumenge s’ha de participar.
Diumenge s’ha de sortir al carrer i expressar l’opinió de cadascú en relació a la pregunta de les consultes: “Està vostè d’acord en què la nació catalana esdevingui un estat independent, democràtic, social i de dret integrat a la Unió Europea?”.
Diumenge s’ha de votar. Diumenge s’ha de participar.

Diumenge s’ha de votar. Cadascú tindrà la seva motivació, però cal anar a votar. N’hi ha que ho faran perquè ho veuen un exercici interessant de democràcia directe; uns altres votaran perquè volen que Catalunya sigui un estat independent, i uns altres votaran perquè volen que Catalunya continuï sent una Comunitat Autònoma del Regne d’Espanya. Diumenge s’ha de votar.

De raons per participar en les consultes n’hi ha molts, i segurament, com he dit, cadascú tindrà el seu, aquell element que els farà sortir amb més força que mai al carrer per anar a votar. Insistir però amb una idea: diumenge s’ha de votar.

Diumenge s’ha de votar perquè el dret a decidir és un dret inalienable a qualsevol comunitat política tal com té reconegut l’ ONU i, com a tal, és un principi bàsic per a tot ciutadà per expressar-se.

Perquè la democràcia espanyola és una democràcia de baixa qualitat. La seva Constitució limita les aspiracions nacionals dels pobles que configuren actualment l’estat espanyol, impossibilitant que la ciutadania pugui expressar-se lliurement sobre totes les qüestions que puguin interessar-los.

Perquè l’actual configuració d’Europa no es basa en una foto fixa, i en els darrers 20 anys 15 nacions a Europa han pogut constituir-se en un estat per voluntat dels seus ciutadans, i a més han estat reconeguts per la Unió Europea.

Perquè en expressió democràtica – i això en democràcia es fa a través de les urnes -, els ciutadans i ciutadanes de Catalunya han de poder expressar quina és la vinculació que volen amb l’estat espanyol, perquè en la configuració actual els ciutadans mai han estat preguntats sobre aquesta qüestió.

Perquè és determinant saber si volem que els nostres recursos puguin ser invertits en la millora de les prestacions socials per els seus ciutadans o en les infrastructures necessàries que ens calen per ser un país competitiu a Europa. O potser volem que ens segueixin administrant des de Madrid?

Diumenge s'ha de votar.