9 de desembre del 2009

L'Àrbitre del Poble


Queden ja pocs dies per el 13, pocs dies perquè el poder del poble que, desafiant la legalitat opressora, sortirà als carrers i acudirà davant de l’àrbitre suprem per tal de mostrar la seva opinió. El poble sap qui és el seu àrbitre suprem, i no és en cap cas com defensa José Bono un Tribunal Constitucional viciat i il·legítim, no. L’àrbitre suprem del poble és l’urna, l’urna que recull la voluntat dels ciutadans que lliurement hi introduiran la papereta amb el seu vot.

Queden doncs pocs dies per tal d’acabar de convèncer a la gent de què han d’exercir el seu dret a vot. Un referèndum es convoca per guanyar, cert, però no ho és menys que el que es busca en un referèndum, i més en aquest sorgit des de la societat, és que la població dels diferents municipis on es realitzarà la consulta votin en massa. Es pot votar SÍ, NO o en Blanc. L’important és votar. Votar. I això és el que fa por. A Espanya tenen por de què la gent participi, de què la gent voti. Tenen por de veure cues de gent per votar. Tenen por de veure urnes plenes de vots. Tenen por del poble. Com va dir en Vicent Partal a l’Acte Central de la campanya a Vilafranca, el poder d’una papereta és increïble.

Queden pocs dies i s’han d’aprofitar. Cal que entre tots es faci l’últim esforç per tal de mobilitzar amics, coneguts, saludats i familiars. Cal que com més ciutadans vagin a votar millor. Hem de fer possible que independentment del què cadascú pensi, vagi a votar. L’èxit de la consulta serà la participació. Per tant cal que els que pensin votar que SÍ vagin tots a votar; per tant cal que els que pensin que NO vagin a votar. Cal que tothom vagi a votar.

En aquesta campanya s’ha pogut observar com des dels diferents blocs d’opinió s’actuava de maneres molt diverses.
Els que defensen el Sí, òbviament, han fet campanya per aquesta opció, una campanya que s’ha pogut observar amb cartells als carrers, actes multitudinaris, parades als mercats…. En definitiva, que els del SÍ han actuat amb la més absoluta normalitat en aquesta campanya com si es tractés d’uns comicis electorals més.
En canvi els del NO, no han actuat d’aquesta forma. Els del NO han preferit inhibir-se, desaparèixer del mapa. No han sortit pas enlloc, talment com si no hi hagués qui defensa el NO. Greu error, ja que aquesta estratègia només els resultarà positiva sí les consultes no passen del 10% de participació, perquè si tenen èxit, la seva inhibició els pot sortir cara. Quan em refereixo al bloc del No, evidentment, m’estic referint al PSC-PSOE i al PP. Cap dels dos partits espanyols han fet campanya pública per defensar la seva posició.

Ni PP ni PSOE han fet campanya per el No, això no vol dir però que els sectors unionistes radicals no facin campanya o que s’inhibeixin de la consulta. Només com a anècdota, però que pot servir, des de fa una setmana en el bloc hi ha una enquesta que pregunta la mateixa qüestió que es votarà el diumenge 13. Doncs ahir en el fòrum del diario MARCA va aparèixer aquest comentari: “Necesito que entreis en el blog de este independentista catalán. En la columna izquierda de su blog, debajo del segundo cartel amarillo, tenéis que votar NO a la encuesta de los referendums estos de independencia de cataluña. gracias por vuestra colaboración, hala madrid y viva españa !! poned en el google "pere sàbat" y allí veréis su link. (si usáis modzilla y explorer podéis votar 2 veces)”.

A arrel d’aquest comentari l’enquesta va registrar de cop pràcticament 300 vots que van anar a parar al NO. Amb això vull dir que hi ha gent que tot i la consigna de no votar, votarà que NO, fet que serà una gran notícia. Com ja he dit l’èxit de les consultes serà la participació més que no pas el resultat del SÍ. És millor perdre una consulta per poc amb una gran participació, que no pas treure el 98% de Si’s amb només el 5% de participació.

La participació serà el quid de la qüestió de l’èxit de les consultes. Per tant tots a votar. L’àrbitre del poble ens espera.

4 comentaris:

Andrew ha dit...

Al Marca, els comentaris sobre publicitat de webs o blogs no duren ni 5 minuts.
Estrany que no hagin esborrat cap missatge d'aquest tipus, de veritat, és estranyíssim.
Per cert, ens pots donar dades sobre el nombre de visites arran d'allò?

Eduard ha dit...

Uala, ja ets famós, fins i tot surts esmentat a les clavegueres de la premsa esportiva digital!
En fi, només falten 3 dies.
I ara ja es mouen a BCN i tot.

Albrock ha dit...

No vull sonar pessimista, però pel que veig a St.Q, no crec que sigui gens, però gens, multitudinària la cosa. I veig que hem rebaixat expectatives quan ara un èxit ja és una participació per sobre el "10%"... Vaja, que espero que m'equivoqui, però el coverage mediàtic és molt més baix del que m'esperava i va, i a TV3 no se li acut res més el diumenge que fer el coi de marató aquella.

Andrew ha dit...

La Marató de TV3 justament la posen el dia 13.
No serà tot plegat una estratègia del PSC per fer passar per alt el tema de les consultes?
Deu n'hi do amb qui heu anat a pactar no?