20 d’agost del 2010

La Vigència de Serra i Moret


“Les ofenses inferides a la nostra condició humana i nacional per part de l’estat espanyol no tenen perdó ni reparació”. Aquestes paraules, en contra del que pugui semblar, no són dites ni ahir ni fa dos dies, ni les ha dit cap dirigent independentista. Aquesta frase va ser dita als anys 40 per Manuel Serra i Moret que era dirigent de la Unió Socialista de Catalunya i ex militant del PSOE.


Aquests dies de vacances he llegit el llibre que recull el pensament polític d’aquest alcalde de Pineda i conseller de la Generalitat Republicana. Les paraules i les reflexions que aquest socialista du a terme, són avui més vigents que mai. Moret va deixar el PSOE per espanyolista i anti català i va ser l’impulsor d’un partit socialista de caire català que va apostar sense matisos per la sobirania nacional completa: “hem de voler una Catalunya el més independent i lliure possible”. Moret tot i ser un gran defensor del federalisme acabà abraçant l’independentisme com a solució per Catalunya en comptes de projectes que apostaven per l’encaix impossible dins d’Espanya.


Diuen que la història té tendència a repetir-se, no és de tot cert, però sens dubte les reflexions i les accions que dugué a terme Moret avui són més que reals. El moment actual reclama que nous Serra i Morets facin acte de presència i apareguin.



article publicat al 3 de vuit