24 d’agost del 2010

Va de Primàries


Aquest proper octubre els afiliats al Partido Socialista Obrero Español que resideixin a Madrid podran votar en unes primàries qui serà la persona que s’enfrontarà a la “lideresa” de la Comunitat de Madrid, la supervivent –i no només per allò de Bombai- Esperanza Aguirre.

No pretenc escriure sobre qui seria el millor candidat del PSOE per poder presentar batalla a Aguirre, perquè principalment no he seguit el procés i en segon lloc perquè no ho tinc pas clar.
D’aquest procés però si que m’ha sorprès algunes actituds tant de mitjans de comunicació, d’opinadors i de polítics.
M’han sorprès perquè alguns d’ells ara fa poc més de dos anys no s’estaven de titllar el procés impulsat per Esquerra per escollir els seus màxims dirigents com un procés caòtic, negatiu i que només faria incrementar la imatge dolenta de la política.

No recordo pas masses mitjans de comunicació tractant positivament la iniciativa que va conduir el tàndem dels Joan’s –Puigcercós i Ridao- a la cúpula republicana. Ara però, diversos mitjans, més o menys progres, de la capital del regne no s’estan de lloar el procés que ha emprès el PSOE. Caram.

El que si que es dóna en un cas i altre és la hipocresia dels mitjans. Des de tots els àmbits inimaginables s’acusa als partits d’opacs, poc transparents i que els dirigents ho decideixen tot deixant de banda a la militància. Des d’aquestes mateixes tribunes es demanen als partits que s’obrin, que siguin més democràtics i transparents. Demanen al cap i a la fi, un procés de primàries. Molt bé, però llavors com és que quan els partits fan processos de primàries, només surten a la premsa els episodis en què membres d’un mateix partit es tiren els plats pel cap? I llavors quan això passa, aquests mitjans acusen als partits d’incentivar la desafecció política. Un cercle perfecte.

Els partits polítics s’han de democratitzar, s’han de fer més transparents i els processos de primàries haurien de ser el pa de cada dia. Molt bé. Però tampoc es pot demanar als partits que es suïcidin, i si aquests processos només serveixen per donar carnassa als mitjans, òbviament, les primàries es deixaran de fer.