27 d’octubre del 2008

IC-V? No, Ic-V


L’últim dels partits catalans que farà el seu congrés nacional, serà Iniciativa per Catalunya Verds que ho farà el pròxim cap de setmana.

Aquest Congrés tot i la pèssima gestió que estan duent al Govern d’entesa de la Generalitat de Catalunya, el súper conseller Saura revalidarà el seu lideratge dins la formació roig-verda, una reelecció que demostra que, com d’altres partits, segueixen sent autistes i no s’adonen del pensament de la població envers el seu líder.

Més enllà de l’elecció del President post-comunista, el Congrés d’IC-V no es preveu mogut. És cert que hi ha hagut dos manifestos més o menys crítics amb la direcció, un que demana que no es perdi la noció més esquerrana del partit per l’execució de polítiques que no segueixen el perfil ecologista des del govern, i un altre que defensa que el sobiranisme, i per tant la independència, formi part de la praxi política del partit.

No sé què passarà amb el manifest per la coherència ideològica d’IC-V, el que si em temo és el que passarà amb el que fa referència amb el manifest sobiranista. S’esmenarà i es transaccionarà de tal manera que no vingui a dir res.

Aquest fet va molt lligat a un petit embolic de declaracions entre diferents sectors d’IC-V. Aquest creuament de paraules es produït per les posicions divergents sobre la política de pactes del partit verd.

Algú d’ICV es va atrevir a plantejar que no es momifiqués la possible estratègia de pactes de la coalició post-comunista, per tant que no es donés per fet que sempre IC-V donaria suport cec al PSC-PSOE. Aquesta iniciativa, però ha quedat totalment descartada per la direcció, ja que addueix que IC-V pacta amb partits d’esquerres, i no amb partits de dretes.

En aquest punt, amb aquesta resposta hi ha resumit tot el projecte de futur del partit post-comunista.

IC-V posa primer la construcció d’un govern del qual la principal acció sigui l’aprofundiment de les polítiques socials. Bé, fins aquí cap problema, aquest objectiu també és el meu. Ara bé, quin carai de govern podrà aprofundir en les polítiques socials, enteses com un estat del benestar amb les quatre potes, amb la situació actual, i amb la situació que s’està veient que serà en el futur? Quin carai de govern podrà desplegar una llei de dependència? Quin carai de govern podrà desenvolupar realment un estat del benestar com el que somiem? Quin? Perquè no serà el govern d’entesa, ni serà el govern que surti de les pròximes eleccions siguin quan siguin, ja que no hi haurà calés per poder-ho dur a terme ni tindrem el poder de decidir com fer-les.

Per poder invertir en polítiques socials, per poder fer polítiques d’esquerres, primer cal tenir la possibilitat de fer-les. I la veritat és que amb la situació actual és, pràcticament, impossible.

Negar-se a la possibilitat d’un pacte amb CDC, (deixo Unió a banda perquè el dia que es pacti un govern nacional, Unió marxarà de la federació) és negar la possibilitat de poder realitzar polítiques d’esquerres. Per què, algú pensa que el PSC es plantarà amb la sentència restrictiva de l’estatut? No, no ho farà, també falta veure què farà CiU. Però el que és important és deixar les portes obertes, perquè que quedi clar, en el futur el que comptarà serà la capacitat de govern que tinguem per poder impulsar les polítiques que creguem necessàries, i sense poder, sense sobirania no podrem decidir.

Sobirania és benestar, una cosa va indestriable de l’altra. No és això el que IC-V vol, més benestar, més polítiques d'esquerres?

Doncs lligant-se al PSC i a Espanya fa completament el contrari.