5 de setembre del 2009

El Curs de la Marmota


A l’agost passat vaig publicar un post que es titulava "Alea Iacta Est. Inici de Curs" en què exposava quins creia que serien els temes centrals de l’any polític que llavors començava. Avui més d’un any desprès torno a publicar aquell article ja que prescindint, en part, de les referències al fiançament, el text segueix sent plenament vigent.

-"Com la immensa majoria dels estudiants del nostre país, els polítics també tenen la seva particular tornada al cole. Aquesta setmana es tornen a reunir les executives nacionals i el govern per reprendre l’activitat política.

Aquest nou curs polític serà un any clau pel futur del nostre país. En un any coneixerem si hi ha un nou model de finançament just per Catalunya. Aquest és un dels punts que poden crear terratrèmols de gran abast al nostre país ja que d’ell en depèn en gran mesura la continuïtat del govern i alhora la dignitat i credibilitat de totes les forces polítiques.
Un altre punt vital serà la retallada que patirà l’estatut al Tribunal Constitucional. Si el finançament amenaça de ple la política catalana, la sentència del Tribunal no es queda enrera i anuncia tempestats torrencials amb tornados de gran potència.

Entre mig d’aquests dos punts vitals hi ha la gestió de la situació econòmica per part de la Generalitat, si bé és cert que el govern té les mans lligades i que l’empitjorament o la (poc probable) solució vindrà de Madrid.

Els partits també tindran feina, ja que molts d’ells hauran de desenvolupar gran part dels seus compromisos com per exemple CDC amb els inicis de la construcció de la Casa Gran, el PSC amb la seva convenció oberta als no militants o Esquerra amb la tasca de refer la unitat interna i alhora oferir un horitzó sobiranista atractiu per la majoria dels catalans. Iniciativa, bé, Iniciativa com que no se li coneix cap objectiu ni idea, doncs res, seguiran igual que fins ara.

S’acosta un any i sobretot una tardor carregada de tempestes polítiques, unes tempestes que segurament marcaran d’esdevenir del país en els pròxims anys, perquè tant el finançament i l’estatut no moriran aquest any, sinó que seran temes recurrents en el nostre dia a dia durant bastant de temps. "-

1 comentari:

Andrew ha dit...

Falta l'anàlisi dels altres 2 partits amb representació al Parlament.