18 d’abril del 2008

Volem Vegueria Penedès

Avui el Dret a Decidir té una cita amb Vilafranca i amb el Penedès. Avui se celebra la "Nit de la Vegueria" per reclamar la voluntat del poble penedesenc a constituir-se en Vegueria pròpia en la nova ordenació territorial del país.

Avui més de 400 persones se citaran a la Sala del Casal per celebrar un sopar com a plat final d’una jornada de reivindicació pro-vegueria que ha començat amb una Conferència titulada "El Penedès: una eina clau pel futur de Catalunya" al Fòrum Berger Balaguer.

El Penedès reclama el que és just, però també el que és necessari per una terra que ha de lluitar cada dia per sobreviure envoltada de les dues àrees metropolitanes de Catalunya, la de Barcelona i la de Tarragona.
Sembla però que hi ha certa gent que no li acaba de fer el pes això de la Vegueria Penedès. Per tots aquells que en dubten o que directament hi estan en contra per motius electorals, res millor que omplir-se de raons per fer-los entrar en raó.


Les 10 raons per la Vegueria:

1.Identitat geogràfica. Un territori limitat a l'est, el nord i l'oest per les serralades litorals i prelitorals, homogeni i relativament planer. La Denominació d'Origen Penedès s'estén al llarg de tot el territori.

2.Territori natural. Un territori divers i cohesionat a la vegada, amb un nombre d'habitants suficient (més que tota la província de Lleida). El saber local i les sinèrgies pròpies han estat les eines naturals per al seu desenvolupament (ben lluny d'haver d'assumir els excedents i les insuficiències d'altres territoris metropolitans).

3.Identitat cultural. La identitat diferenciada que encara té el Penedès és un bé a protegir.

4.Personalitat històrica. De 1304 a 1716 tingué una vegueria pròpia, de 1716 a 1834 un corregiment, i el 1936 la divisió comarcal de la Generalitat republicana feta per l'eminent geògraf Pau Vila ens va tornar la nostra.

5.Unitat econòmica i social. Tal com proven els nombrosos desplaçaments intercomarcals.

6.Desenvolupament harmònic. Un desenvolupament global sostingut i sostenible només es pot fer des del respecte entre unes comunitats i les altres, així com també entre elles i el medi. Res a veure amb un país de grans metròpolis i l'escampadissa de sectors urbanitzats i degradats ni amb un país clapejat d'illes protegides.

7.Comunicació. Una vegueria promouria un model d’infrastructures en xarxa adaptades al territori que avui dia és insuficient. La submissió a Barcelona només promourà grans vies de molt impacte i que no estant fetes per al Penedès perquè passen de llarg. Si bé entenem que algunes són necessàries també és evident que aquestes actualment ja hi són.

8.Descentralització i progrés. Des del territori, una vegueria pròpia gestionaria millor els serveis socials així com les infrastructures educatives i de recerca. També afavoriria la creació de compromisos comuns per a la cooperació dels municipis en les seves prestacions. Dependre d'una Barcelona que no coneix el territori i que senzillament administra xifres no ajudarà la societat penedesenca.

9.Benestar i sostenibilitat. Avui dia aquests àmbits són absolutament deficitaris, una vegueria pròpia també permetria millorar la gestió mancomunada dels residus, minimitzar l'impacte de l'activitat industrial i protegir l'entorn des de la seva proximitat.

10.Coherència política. El Penedès reuneix les condicions exigides per les altres vegueries i existeix la voluntat d'autogestionar-se. Tot el que es pugui fer des del territori, no ha de venir de més lluny.

El Penedès lluitarà per poder decidir en quina entitat territorial restarà en la nova llei de planificació territorial. El Dret a Decidir és universal, també ho és per al Penedès.

(L’argumentari de les 10 raons és de: www.jerc.cat/altpenedes)

1 comentari:

Anònim ha dit...

S'han de crear les vegueries necessàries adaptades a la nova realitat actual i la Vegueria Penedès és una d'elles.
Jo com a adrianenc i barceloní no m'hi oposo que el Penedès tingui la seva pròpia vegueria si es creu que des del Penedès es podrà gestionar millor les necessitats del territori.
El que no entenc perquè el PSC, per exemple, s'hi oposa a la vegueria.

Estic segur que aquesta iniciativa (que no verda per sort) es tirarà cap endavant perquè tinc entès que tant ERC, PP o CiU li donen suport si no m'equivoco.