25 d’octubre del 2008

UPF, Dignitat


MANIFEST UNITARI A FAVOR DEL CATALÀ A LA UNIVERSITAT POMEU FABRA:

Arran dels darrers esdeveniments i actituds del Rectorat de la Universitat Pompeu Fabra respecte la qüestió de la llengua a la universitat, la Comissió lingüística del Consell d’Estudiants de la UPF i l’Assemblea d’Estudiants, juntament amb les següents associacions que tenen implantació a la nostra universitat: Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), Estudiants en Acció (EeA), Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), Plataforma Universitària pel Català (PUC) i Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), juntament amb les signatures dels seus representants al Claustre de la Universitat redactem el següent manifest:

Denunciem l’incompliment parcial de l’acord del Consell Interuniversitari de Catalunya(CIC) on s’estableix el requisit del coneixement del Nivell C de català, i critiquem el posicionament ambigu adoptat aquests últims mesos per part de la direcció de la Universitat.

Alhora, pretenem fer notar el nostre desacord amb la no aplicació dels principis del Pla d’Acció pel Multilingüisme (PAM) a la nostra universitat, entre els quals es troba el coneixement de la llengua previ a la matriculació en la que s’imparteix cada assignatura, com també el gran desconeixement per part de tota la comunitat universitària del concepte de seguretat lingüística, i concretament, el de no estar discriminat en l’entrega de treballs en català o la impossibilitat de realitzar presentacions orals en llengua catalana.

D’altra banda i de forma més general creiem que el procés d’internacionalització en que està immersa la Universitat Pompeu Fabra –la qual ha apostat clarament per l’anglès– no pot relegar el català a un paper residual .

Finalment, fer constar la nostra preocupació envers la situació en la que es troba la llengua catalana a la Universitat Pompeu Fabra, com també demanar al govern de la Universitat mesures concretes i efectives clarament a favor del català sortint de l’ambigüitat actual.

Barcelona, a 23 d’octubre de 2008

Comissió lingüística del Consell d’Estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (CEUPF),
Assemblea d’Estudiants de la UPF (AEUPF),
Associació d’Estudiants Progressistes (AEP),
Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC),
Estudiants en Acció (EeA),
Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC),
Plataforma Universitària pel Català (PUC) i
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Ni dignitat ni osties!! És una estupidesa que un professor universitari hagi d'acreditar nivell C de català!

Ara li direm a per exemple un economista reconegut a nivell mundial i que posem pel cas es anglosaxó i li direm escolta noi per poder ensenyar en una universitat catalana has de tenir nivell C de català...aquest bon home no vindrà a la universitat catalana i així el nivell de l'universitat seguirà amb un nivell mediocre, això si amb un català perfecte!

Albrock ha dit...

El que sí s'ha d'evitar és que professors que poden parlar perfectament en català facin les classes en un castellà macarrònic perquè els obliguen.

Altre tema molt més delicat és el de forçar a tots els professors que tinguin el "nivell C".

Andrew ha dit...

Em sembla una estupidesa l'acreditació del nivell C per impartir una assignatura.
Hauríem de prioritzar un ensenyament de qualitat basant-nos en la validesa del professor impartint la seva matèria i no en la llengua que s'expressi.
Ara bé, sí hi estic a favor d'incentivar l'ús del català tal com fa la UPF amb programes i cursos gratuïts als estudiants i professors de la universitat.

Per incentivar el català pots comptar amb mi en tot el que vulguis, però imposar llengües no és propi del segle XXI.

Pere Sàbat ha dit...

Xavi,

La qüestió no és que si un gran economista anglés pot venir a la universitat catalana hagi d'acreditar el nivellC, si això passa, doncs que vingui i que faci les classes en anglés i punt.
La qüestió és que un professor que ha de passar-se aquí coma sis anys no tingui ni papa de català. I això és lamentable i s'ha d'arreglar.
O és que les universitats alemanyes deixen als professors que ensenyen allà durant anys no parlar l'alemany? O a Espanya, no s'ha de saber el castellà per ensenyar-hi durant anys?

Home, doncs menys demagògia, que el que es demana és el mateix que en qualsevol país del món.

Àlex,

Molt d'acord amb el primer paragraf. En quan al segon, home, jo no dic a tots, dic que els que vinguin de fora i no es qudin durant un temps llarg, el que han de fer és aprendre el català, com qualsevol faria si anés a ensenyar a almenya. O no? O és que almenaya fariem les classes en català o en castellà?

Andreu,

Potenciar si, claríssim i és el que es fa. No s'imposa, només es diu que si s'ensenya a les universitats catalanes s'ha de complir uns requisits, amb exepcions com ja he dit, com a qualsevol país del món.

Imposar llengües no és propi del segle XXI dius,només faltaria. Això sí digues-li a tota la camarada que flota per les ones nacionalcatòliques, perquè crec que no els hi ha arribat la bonanova.