8 de gener del 2009

Judici al diàleg


S’imaginen que al Regne Unit actualment s’estés jutjant Tony Blair, Martin McGuinness o John Major per haver parlat amb l’IRA o amb el Sinn Féin? Evidentment les situacions són molt diferents, ja que a Irlanda el Sinn Féin no va ser il·legalitat, però permet fer una comparació que no deixa dubtes.

El que sembla impossible a Irlanda i al Regne Unit, però, és la crua realitat a Euskadi i a Espanya.
Avui ha començat el judici al Lehendakari Ibarretxe, a Patxi López i a Arlando Otegui per haver iniciat una tanda de converses per intercanviar posicions quan el procés de pau estava en curs.

El delicte, segons l’associació ultra "Fórum de Ermua", és que tant el Lehendakari com el cap de l’oposició basc van incomplir la "ley de partidos", ja que Batasuna estava il.legalitzada.
Parlar, discutir, argumentar, contraposar idees, buf, un gran delicte!

Portar davant d’un jutge al President d’un país no és qualsevol cosa. Portar davant d’un jutge un President és realment greu, i més si és per les causes actuals, unes causes que l’acusació demana entrada a presó i tot per al President. Realment surrealista.

Aquest fet però, va lligat a la concepció que els nacionalistes tenen envers al conflicte basc. Victòria o victòria. No tenen cap més visió que una victòria davant del "nacionalismo", una victòria que a més ha de ser total, ja que no pot quedar res que pinti una mica a abertzale. Per tant, segons aquesta visió, és evident que la xerrada entre Ibarretxe i Otegui és quasi tant greu com un atemptat, i en conseqüència els que hi van participar han de pagar. Bé, com a mínim ara s’acontenten amb anar als jutjats en comptes de fer-ho via el "Batallón Vasco-español", tot un avenç.

Condemnar, o com a mínim intentar-ho, el diàleg com a solució del conflicte que enfronta Espanya i Euskadi és una aberració talment com si el Barça volgués guanyar els partits sense entrar al camp, és literalment impossible. El conflicte basc no es resoldrà si no és amb un diàleg, i amb voluntat de pacte i d’arribar al final.

Parlava fa uns dies que alguns partits polítics catalans es neguen a fer una candidatura unitària a les europees perquè practiquen la política intestinal, doncs a Euskadi es fa de manera semblant. El nacionalisme espanyol (PSOE, PP, UPyD) no acceptarà mai una victòria no total al País Basc, i aquest és el principal problema, a més que d’aconseguir-se una finalització del conflicte, aquests partits nacionalistes perdrien un argument polític que utilitzen per demostrar el seu grau d’espanyolisme.

El que sembla clar però és que el conflicte basc seguirà durant un llarg temps viu, ja que tant ETA com el "gobierno de españa" van desaprofitar l’última oportunitat de pactar la fi del conflicte, i ara trobem un altre acte amb el judici a Ibarretxe.

Jutjar Ibarretxe i els altres encausats per haver explorat les opcions de la pau a Euskadi per la via del diàleg és un atemptat contra la democràcia i contra la llibertat, un atemptat que només el poden cometre els que estan plens d’odi i ira, uns que només busquen venjança, venjança mitjançant l’eliminació d’Euskal-Herria.