3 de maig del 2008

Fira del Vi, Capçanes

Fa uns dies deia que Catalunya patia una crisi profunda, que es trobava perduda, sense rumb i sense un projecte nacional clar. Avui a més s’ha sabut que, segons apunten diverses fonts, el Tribunal Constitucional retallarà encara més l’estatut de La Moncloa pactat per el Mas i ZP. Tot i el ribot, aquest estatut té set recursos d’inconstitucionalitat presentats per diversos Governs espanyolistes i per institucions espanyoles. Un dels punts que estan recorreguts al Tribunal Constitucional és la definició de Catalunya com a Nació.

Precisament avui he col·laborat en un acte que dóna plena vigència la definició de Catalunya com a Nació.
Avui juntament amb uns amics de la facultat hem anat a Capçanes, poble d’on és la molt il·lustra companya i blocaria de referència Lídia Pelejà, on se celebrava la Fira de Vi.
Algú pot preguntar què carai té a veure la Fira del Vi amb la definició de Catalunya com a Nació. Bé, a primer cop d’ull aparentment res. Però només aparentment.

Catalunya és un entramat de Fires i Festes que formen part d’una personalitat pròpia. No és el mateix una festa o fira catalana que una d’andalusa o que d’una francesa. Catalunya té una personalitat diferenciada que s’expressa d’una determinada manera, ni millor ni pitjor, diferent.
Fa uns mesos el conseller Tresserres va venir a Vilafranca a inaugurar l’ampliació del Vinseum, i en el seu discurs, apart de deixar en ridícul a l’alcalde pel seu discurs completament buit de contingut com no podria ser d’altra manera sent socialista, va afirmar que la potencialització de les identitats regionals fa més forta la identitat nacional catalana.

Seguint l’argument Tresserres, avui a Capçanes, bé a Falset, s’ha realitzat aquesta idea. El Priorat, com el Penedès, és terra de vi i per tant la identitat a potenciar és el vi i tota la seva cultura. Precisament això és el que s’ha fet a Capçanes avui, assistir en una fira que mitjançant la cultura pròpia de la regió potenciava la cultura i la identitat catalana en general.

La nació es construeix a base de tots, la cultura i la identitat nacional es construeix sumant totes les cultures i identitats regionals o minoritàries de la nació. Només així podrem ser líders i capdavanters, oberts i plurals, en un país just i lliure.

1 comentari:

Anònim ha dit...

pereee

moltes gràcies per aquest escrit! m'ha fet molta il·lusió!
I fes-te una facebook d'una vegada! ;)