7 de maig del 2008

Rendir-se o lluitar. Aquesta és la qüestió

Empat o l’inici de la retirada? Aquest és el dubte que tinc desprès de les primàries que es van celebrar ahir als Estats de Carolina del Nord i d’Indiana per escollir el candidat demòcrata en les eleccions del 4 de novembre a la Presidència dels Estats Units.

Crec que no descobreixo res a ningú si dic que per mi el candidat demòcrata a les eleccions del novembre seria una dona. Ara bé, tots els arguments que he anat acumulat primària rere primària, patacada rere patacada, resurrecció rere resurrecció comencen a perdre valor i consistència.

La situació actual per la candidatura de Hillary Clinton és complicada, sobretot desprès de la pírrica victòria a Indiana i la, no per esperada, dolorosa derrota a Carolina del Nord. Hillary actualment es troba a quasi 200 delegats d’Obama i és quasi impossible poder acostar-s’hi significativament en nombre de delegats de cara la Convenció de l’agost. Per tant a Hillary només li quedarien els súper delegats o que es repetissin o s’acceptessin els resultats de les primàries de Michigan i Florida on la senadora va arrasar per poder obtenir la nominació demòcrata.

És cert que Hillary ha aconseguit compactar la seva coalició d’electors i que aquests constitueixen el perfil de l’americà mig, fet que sumat a que ha guanyat a tots els grans estats, menys Carolina del Nord, li dóna un poderós argument de viabilitat presidencial davant dels súper delegats, però tampoc és prou poderós per fer decantar als càrrecs del partit a favor d’ella ja que en contraposició Obama pot posar que ell ha guanyat en més estats, té més delegats i té més vot popular. En aquests moments Hillary ho té quasi impossible per poder girar qualsevol d’aquests tres arguments a favor seu.

Davant d’aquesta situació Hillary té dues opcions. La primera seria retirar-se de la cursa demòcrata i donar pas així a Obama, però si fes això, no seria una Clinton. No, Hillary lluitarà fins al final per aconseguir la nominació, tot i que per fer-ho s’hagi d’esperar fins a finals d’agost a Dennver. Aquest fet però pot tenir conseqüències devastadores per al Partit Demòcrata, ja que per culpa de la batalla fratricida entre Hillary i Obama pot donar ales a John McCain i pot privar-los de tornar a la Casa Blanca. I aquest és l’objectiu número u que tant Obama com Hillary han de tenir al cap. Sigui qui sigui el candidat demòcrata, aquest ha de guanyar al novembre.

No em faria molta gràcia ser en aquests moments dins al cap de Hillary, perquè hauria de prendre una decisió transcendental. Hillary ha de decidir si seguir amb la campanya fins al final amb el risc de fracturar el partit o retirar-se i posar fi al somni de tota una vida.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

No s'ha de retirar. Si no ho ha fet abans i ha resistit les embranzides d'Obama, continuarà al peu del canyó i donarà guerra fins el final.
L'Obama és un rival massa dèbil i tou pels republicans. Si s'ha vingut abaix pel cas del senyor Wright, imagina't que hi podria succeir en una campanya presidencial.

Pere Sàbat ha dit...

Andreu,
Sobre l'Obama cal dir que ha aguantat molt més bé del que es preveia l'afer Wright. Tot i que Hillary aguantaria millor la campanya presidencial, Obama també faria bon paper.